Pepp inför DLD awareness day!

På fredag den 18 oktober är det DLD awareness day - dagen för att uppmärksamma språkstörning eller som det heter på engelska Developmental Language Disorder / DLD! Förra året uppmärksammade jag denna dag genom att göra ett svenskt DLD-ABC (Kunskapen kring språkstörning måste öka: DLD-ABC!) och första året DLD awareness day firades (2017) så var det för att presentera det det internationella konsensusarbete DLD för en bredare publik, vilket jag skrev om här.

I år är temat för DLD awareness day "DLD you and me" där personer med språkstörning, eller personer som har erfarenheter av språkstörning uppmuntras att dela sin berättelse om hur det är att leva med språkstörning. Ni kan hitta flera små filmer, beskrivningar och material (bl.a. affishen nedan) på RADLDs hemsida och youtubekanal (RADLD är den brittiska organisationen "Raising Awareness of Developmental Language Disorder").

Uppmärksamma gärna dagen på fredag genom att dela filmer (se några förslag nedan) och material om språkstörning på sociala medier med taggarna #devlangdis #DLDYouAndMe. Det finns också möjligheter att pryda sin profilbild på facebook med en DLD awareness day-logga!

DLD2019.PNG

Några av mina favoritfilmer om DLD

Här hittar ni några av mina favoritfilmer om DLD som ni kan välja att dela om ni vill:

Här har ni en film skapad för årets DLD awareness day där Lily berättar hur det är att ha språkstörning (från RADLD)


Här är ett svenskt exempel där Albert berättar om sin språkstörning (från Talknuten)

Här är Attentions film om språkstörning där flera unga berättar hur det är för dem. (Filmen är framtagen i Attentions projekt Barns Röst 2017.)


Ett nytt ungdomsförbund! ÄNTLIGEN!

Jag vill också passa på att sprida information om DHBs nystartade ungdomsförbund Unga med språkstörning (UMS) som har bildats genom projektet Äntligen och är finansierat av Arvsfonden. Förbundet vill samla personer mellan 13-30 år med språkstörning. Syftet med projektet är "att verka opinionsbildande för att skapa bättre förutsättningar för ungdomar med språkstörning samt öka samhällets förståelse för vad språkstörning är".

Nu i uppstartsfasen har projektmedarbetarna åkt runt i Sverige och mött elever i olika språk- och kommunikationsklasser, och bland annat skrivit insändare till lokaltidningar tillsammans där de just lyfter hur det är att ha språkstörning och vilket stöd som är viktigt för att lyckas i skolan - här hittar ni ett publicerat exempel från Sydsvenskan från kommunikationsskolan klass 7. DLD - you and me!

Kika gärna in på UMS facebooksida, och tipsa ungdomar och yngre vuxna med språkstörning att detta förbund finns!

Vikten av att upptäcka språkstörning!

På fredag (på själva DLD-dagen) så återkommer jag med ett blogginlägg om att upptäcka språkstörning i skolåldern och två forskningsartiklar som diskuterar möjligheterna att screena för språkstörning i skolan, på samma sätt som man screenar tidigt för att upptäcka lässvårigheter. För det finns en relativt stor grupp med skolbarn och ungdomar som har stora språkliga svårigheter som är oupptäckta.

För ska personer med språkstörning kunna hitta styrka i varandra, få rätt stöd (i rätt tid) och för att alla elever få en ökad förståelse för varför vissa saker som går lätt för andra, är svårare för hen (t.ex. att uttrycka sig och förstå muntligt och skriftligt språk) så behöver vi som vuxna som arbetar med barn och unga bli ännu bättre på att upptäcka språkliga svårigheter i skolåldern. Runt två elever i varje klass har språkstörning, men det är långt ifrån alla av dessa som själva vet om att det är en språkstörning som gör att vissa saker är kämpiga...

Gå nu till RADLDs hemsida - kika på och dela filmer, sprid information om språkstörning (t.ex. detta eller tidigare blogginlägg :) ) och glöm inte att tagga #devlangdis #DLDYouAndMe.

Vi ses igen på fredag!

Anna Eva