DLD see me! En podd och 10 fakta om språkstörning att sprida.

Hej!

Idag, 16 oktober, är årets Developmental Language Disorder Awareness Day - dagen för att uppmärksamma och medvetandegöra DLD/utvecklingsrelaterad språkstörning!

Runt två elever i varje klass har språkstörning - 1/14 personer ute i samhället - det är en funktionsnedsättning som är fem gånger vanligare än autism, men fortfarande långt mycket mer okänd - därför är denna dag särskilt viktig!

Just idag så släpptes ett poddavsnitt av "Elevhälsopodden” där jag fick möjligheten att prata om språkutveckling och språkstörning med Stefan Boström som är leg psykolog och arbetar i elevhälsan i Uppsala. Det är det första avsnittet av tre om språkutvecklande arbetssätt i skolan där vi bland annat samtalar om vad vi behöver veta om språkutveckling för att kunna erbjuda alla elever likvärdig utbildning och hur vi kan veta om en elev har en språkstörning eller om det är bristande exponering för språk som hindrar eleven att utvecklas (och om det spelar roll). Lyssna på avsnittet här:

Soundcloud

Spotify

Apple podcast

En av affischerna som RADLD.org har tagit fram (översättning av mig med RADLDs tillåtelse - fler affischer finns att ladda ner här: https://radld.org/dld-awareness-day/resources-media-ideas/translated-resources/

En av affischerna som RADLD.org har tagit fram (översättning av mig med RADLDs tillåtelse - fler affischer finns att ladda ner här: https://radld.org/dld-awareness-day/resources-media-ideas/translated-resources/

Sprid fakta om språkstörning!

Idag vill jag utmana alla mina läsare att sprida minst en fakta om DLD på sociala medier eller på sin skola/arbetsplats. Organisationen RADLD (som också har skapat DLD awareness day) har satt samman 10 fakta för sociala medier som jag har översatt/adapterat till svenska:

  1. En person med språkstörning/DLD kan nå social, akademisk och professionell framgång med rätt stöd och förståelse.

  2. Att lära sig att läsa kräver många olika språkliga förmågor vilket är den främsta svårigheten om man har språkstörning/DLD.

  3. Personer med språkstörning/DLD ser inte annorlunda ut jämfört med jämnåriga och det är inte säkert att språkstörningen märks direkt.

  4. En person med språkstörning/DLD har svårigheter med språk, inte intelligens.

  5. Utvecklingen av alla språk påverkas hos en person som har språkstörning/DLD.

  6. Språkinlärning är den främsta svårigheten vid DLD, men många har också utmaningar inom andra områden, som t ex läsförmåga eller koncentration.

  7. Forskning visar att även ungdomar med språkstörning/DLD har god nytta av logopedstöd för att utveckla sin språkförmåga!

  8. Språkstörning/DLD finns hos människor över hela världen och hos personer från alla socioekonomiska bakgrunder.

  9. Trots att det är så vanligt så vet man inte den exakta orsaken till språkstörning/DLD. Det finns ofta flera i en familj som har språkstörning och det finns en genetisk komponent.

  10. Språkstörning/DLD är en livslång funktionsnedsättning. Även om det inte är särskilt välkänt, så finns det också vuxna med språkstörning/DLD.

Och om ni inte vill sprida just dessa fakta - sprid ert favoritblogginlägg från forskningsbloggen 😉 - eller dagens elevhälsopodd! Låt oss fylla sociala medier och mailkorgar med DLD! #SeDLD! #DLDSeeMe

Jag har även översatt några av årets RADLD-affisher med tillåtelse från RADLD - skriv ut och sätt upp (låt dem gärna sitta uppe hela oktober ut!).

Bli DLD-ambassadör!

Jag skulle också vilja uppmana alla er att fundera på om ni vill fortsätta öka kunskapen kring språkstörning/DLD, inte bara just idag utan alla dagar. Organisationen RADLD söker DLD ambassadors över hela världen - av alla sorter. Alla som har en koppling till DLD genom t ex arbete, familj eller egen erfarenhet kan bli språkstörningsambassadör! Läs mer och anmäl er här: https://radld.org/get-involved/ambassadors/ . Jag blev själv officiellt en ambassadör denna vecka - även om jag har arbetat med målet att sprida kunskap om språkstörning/DLD ganska länge nu.

Happy Developmental Language Disorder Awareness Day! #DLDSeeMe #SeDLD

/Anna Eva