Glad sommar från forskningsbloggen!

Hej alla!

Efter den där kalla regniga maj (som nu fallit i glömska) kom sommaren! Eftersom jag också är mitt i flyttstök så blir detta inlägg mest en hälsning om en riktigt härlig sommar till er alla. Men jag kan inte låta bli att skicka med lite lästips och lite konferenstips (med tidig-anmälan-rabatt!) - och jag vill också be er om en liten tjänst för att forskningsbloggen och språkforskning.se ska kunna utvecklas och vara så bra som det bara går även framöver 🙂.

Men allra först: är du logoped och arbetar med barn med språkstörning? Bidra till forskning och besvara denna enkät som handlar om logopediska insatser vid språkstörning av doktorand Lovisa Elm vid Linköpings universitet. Enkäten är bara öppen till 1a juli så svara nu genast!

Photo by ulleo on Pixnio

Photo by ulleo on Pixnio


Tips på sommarläsning

Dynamisk bedömning av språk

Jag blev superinspirerad av ett samtal om dynamisk bedömning med logopedkollegor runt om i Sverige i måndags och vill rekommendera en bok som jag redan läst (och kommer läsa om): Natalie Hasson: The Dynamic Assessment of Language Learning. Är ni intresserade av dynamisk bedömning och vill läsa mer så kan ni också kika på blogginläggen här. Det kommer mer om dynamisk bedömning på forskningsbloggen till hösten…!

 

Hur påverkar internetspråket vårt språk?

Jag gillar också populärvetenskapliga böcker och boken "Because Internet: Understanding the New Rules of Language” av internetlingvisten Gretchen McCulloch, vill jag läsa i sommar. Jag tycker det är så intressant hur “internetspråket” (chatt, mail, sociala medier) påverkar talat och skrivet språk, och det är extra intressant när man arbetar med språk och barn och ungdomar.

Language is humanity’s most spectacular open-source project, and the internet is making our language change faster and in more interesting ways than ever before.

— Gretchen McCulloch

Värt att veta om språkstörning!

Slutligen vill jag tipsa om boken som jag och Christina Reuterskiöld skrivit och som är den fjärde boken i Natur & Kulturs lärpocketserie som riktar sig till förskolan: “Värt att veta om språkstörning”. Eftersom jag brinner för att sprida kunskap om språkutveckling och språkstörning så blir jag superglad om ni vill läsa min bok och/eller sprida den vidare till personer som behöver en kortfattad men forskningsbaserad grund att stå på.

Vi har nu också fått fina recensioner där jag blev väldigt glad över det Gunilla Essén, recensent för magasinet Modern Barndom skrev:

Författarna står verkligen på barnens sida, de förenklar och förtydligar viktig kunskap och erfarenhet. Kunskap som, genom denna bok blir tillgänglig för många och på så sätt också kan göra skillnad för barnen.

Konferenser

Jag börjar en ny heltidstjänst på Karolinska Institutet 1:a september som biträdande lektor vid Enheten för logopedi (hurra!). Det kommer dock göra att jag kommer ha avsevärt mindre möjligheter än tidigare att ta på mig externa föreläsningsuppdrag. Men jag kommer åtminstone kunna medverka på några konferenser per år - och det vore så klart roligt att se er där.

 

Dyslexikongressen

Först ut är Dyslexikongressen 19-21 augusti, där jag är en av de inbjudna talarna. Jag kommer dela med mig av forskning kopplat till praktik i föreläsningen "Dyslexi, språkstörning (DLD) och språket i klassrummet”. På grund av coronapandemin är kongressen helt digital. Läs programmet här, och anmäl er här.

 

Språkstörning, språklig tillgänglighet och språkutvecklande arbetssätt

Den 28 september inleder jag den digitala livesända konferensen “Språkstörning, språklig tillgänglighet och språkutvecklande arbetssätt”, med målgrupp lärare och elevhälsa i grundskolan. Dagen fortsätter med några av mina favorittalare och knyter samman teori och praktik på ett väldigt bra sätt! Läs programmet här, och anmälan kan ni göra här (innan 2:a juli är det 300 kr i rabatt för en plats och 1000 kr rabatt för 6 platser).

Eventuellt blir det någon konferens även våren 2022 - men det får vi se.

Självklart kommer jag också dyka upp i större grad som föreläsare på till exempel universitetskurser och forskningsseminarier…!


En liten (fast viktig) tjänst

Min ambition är att fortsätta sprida forskning genom forskningsbloggen och föreläsningar genom språkforskning.se även när jag tar mig an nya jobbutmaningar i min roll som biträdande lektor. Men jag skulle gärna ha er input och lite inspiration och/eller pepp från er.

Om ni ville svara på de tre frågorna nedan så skulle jag bli väldigt glad - jag vet ju att jag kommer fundera på språkforskning även i hängmattan i min lilla trädgård i sommar 😉:

 

Ha en härlig midsommar och sköna semestrar!

/Anna Eva

Ps. Jag har varit med en del i olika media under våren och både blivit intervjuad, varit med i podd och skrivit flera artiklar för olika tidskrifter (det är en anledning till att det har varit något färre inlägg under våren än jag planerat för). Jag har därför uppdaterat den delen av språkforskning.se - kanske hittar du något som du tycker är intressant?