Ny bok: Värt att veta om språkstörning

Hej alla!

Idag blir det ett annorlunda blogginlägg - och ett inlägg som spritter av stolthet!

Jag är väldigt glad över att vår bok Värt att veta om språkstörning nu är publicerad! Denna bok är skriven tillsammans med min mentor och bästa forskarkollega Christina Reuterskiöld och hör till serien Förskolepocket (Natur & Kultur).

Så här ser den ut:

Screen Shot 2021-03-11 at 20.47.15.png

Forskning visar att tidiga insatser och en språkutvecklande och språkligt tillgänglig miljö kan göra skillnad för barn med sen eller avvikande språkutveckling i förskolan och att detta också kan förebygga senare svårigheter. Därför behöver vuxna som arbetar i förskolan (och även föräldrar) veta hur de kan upptäcka språkliga och kommunikativa svårigheter, och få en grund till hur de kan stärka språket och kommunikationen i vardagen. Precis som i denna forskningsblogg så ligger fokus i boken på utvecklingsrelaterad språkstörning/DLD och fokuserar alltså på språk och kommunikation snarare än tal och uttal.

Boken består av två delar. Den första delen ger en bakgrund till språk, språkutveckling och vad försenad språkutveckling och språkstörning är. I den andra delen får vuxna i förskolan råd och stöd i hur de kan lägga upp arbetet med att stötta alla barns språkutveckling och språkande i vardagen - med ett avstamp i forskning om barn med utvecklingsrelaterad språkstörning (DLD).

Boken är skriven med tanke på den som vet väldigt lite om språkstörning, men vår förhoppning är att även den som kan mycket ska få bekräftelse i sina tankar och sitt arbete, och även nya förklaringsmodeller och idéer till fortsatt arbete mot språklig tillgänglighet. Fokus är på exempel och insatser för barn i alla förskolans åldrar och på alla språkliga nivåer - från barn som ännu inte börjat prata, till barn som behöver utveckla sitt berättande och sin språkliga medvetenhet för att förbereda mötet med skolans språk i förskoleklassen.

Vill ni läsa ett smakprov ur boken - klicka här (lämna språkforskning.se och gå till smakprov.se)!

Boken ska finnas att köpa online på alla större bokaffärer från idag, eller senast på måndag!

Det blir ju ingen hejdundrande releasefest som vi hade när min förra bok gavs ut (av pandemiska skäl…), men kommer att fira lite med min lilla familj ikväll! Jag ser fram emot att höra vad ni tycker om boken (och är såklart lite nervös också…).

Jag återkommer nästa vecka med ett nytt forskningsbloggsinlägg!

/Anna Eva