konferensrapport

Begriplig information för alla!

Begriplig text är ett svenskt projekt som vänder sig till de som skriver, producerar eller förmedlar text och information. Genom djupintervjuer och enkäter har de tagit reda på vad som gör texter mer begripliga för personer som har svårt att läsa och förstå texter av olika anledningar, t.ex. språkstörning/DLD, dyslexi, ADHD, autism, afasi och intellektuell funktionsnedsättning. I dagens blogginlägg rapporterar jag om resultaten från projektet utifrån slutseminariet som ägde rum förra veckan.

Language Sample Analysis, forskningsresultat och bokpepp!

Idag om mitt favoritämne - kopplingen mellan teori och praktik - utifrån i min första bok som ges ut i höst och på en konferens i USA jag just kom hem från och vill rapportera från! Ni får också lite resultat från min egen forskningsstudie om förklarande hos barn med och utan språkstörning/DLD.

Att vara där eleverna är - samarbete för delaktighet

Vad krävs för ett gott samarbete mellan olika professioner i skolan, där logopeder allt oftare är en del av elevhälsan? Hur kan de som ger individuella tränande eller behandlande insatser inom ramen för särskilt stöd göra se till att delaktigheten inte minskar som följd? Detta är dagens tema i språkforskningsbloggen.

Kan vi behandla arbetsminne för att förbättra läsförståelse?

Kan vi behandla arbetsminne för att förbättra läsförståelse?

Arbetsminne är något vi använder hela tiden när vi löser komplicerade uppgifter, till exempel när vi försöker förstå en text eller när vi lyssnar till en lärare i vårt klassrum. Vad säger då den senaste forskningen om att träna arbetsminne för att förbättra t.ex. vår läsförståelse?